Phaselis Antik Kenti ve Plajı
Doğa ve tarih ile iç içe huzurlu bir yaz günü geçirmek için en ideal tatil yerlerinden birisidir Phaselis (Faselis) Antik Kenti.
Antalya Kumluca Kara yolu üstünde Olympos Tahtalı teleferik yol ayrımını geçtikten sonra yaklaşık 1 km sonra sol tarafta kalan eski bir Likya antik kenti olan Phaselis antik kenti ana yola yaklaşık 1 km mesafede bulunmaktadır. Phaselis, muhteşem doğal güzellikleri, tarihi ve koyları ile ile Antalya’da mutlaka görülmesi gereken önemli tatil ve ören yerlerinden birisidir. Özellikle dalga almayan sakin koylarında deniz keyfi harikadır. Burada denize girdiğinizde balıklarla yüzme olasılığınız yüksektir. Genelde dalgasız olduğu için turkuaz rengi denizi sizi mest edecektir. Doğal güzelliğin içinde bulunan Antik Kent tüm ihtişamı ile günümüze kadar ulaşmıştır.
Doğa-Tarih-Kültür açısından büyük bir birikime sahip olan Phaselis Antik Kenti, birbirinden güzel üç plajı sayesinde aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte keyifli saatler yaşamanıza olanak sağlıyor.
Antik kentteki limanlar Kuzey, Merkez ve güney limanı olarak adlandırılıyor. Bu üç limandan kuşkusuz en güzel olanı Merkez Limanıdır. Aracınız ile antik kente girdiğiniz sizi ilk olarak Kuzey Liman, sonrasında Merkez Liman ve en sonunda Güney Liman karşılıyor.

Phaselis Koyu’ndaki hiçbir plajda şezlong ve şemsiye bulunmuyor. Ancak kumsalların hemen ardından başlayan orman sayesinde ağaçların gölgeleri sayesinde güneşten korunmuş oluyorsunuz.
Antik Kenti
Eski Çağ’ın ünlü liman kentlerinden Phaselis, M.Ö. 7. yüzyılda Lakios önderliğinde Rodoslu koloniciler tarafından kurulmuş. Kuruluşundan 1 yüzyıl sonra tüm Anadolu kentleri gibi Pers egemenliğine giren antik kent M.Ö. 333 yılında Büyük İskender’e teslim olmuş.
3 limanının sağladığı zenginlik nedeniyle tarihi boyunca çok sayıda korsan saldırılarına maruz kalan kent, M.S. 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiş ve hemen ardından Likya Birliği’ne katılmış.
Roma idaresindeyken imparatorların ziyaret ederek onurlandırdıkları antik yerleşim, Bizans döneminde piskoposluk merkezi unvanını almış olmasına rağmen ilerleyen zamanda Arap akınlarıyla zenginliğini büyük oranda kaybetmiş. Anadolu’da Selçuklu hâkimiyeti pekiştikten sonraysa kent tarih sahnesinden tamamen çekilmiş.
Kentin ortasında 20-24 metre genişliğinde muhteşem bir cadde vardır. Bu caddenin güney ucunda Hadrian Kapısı bulunur. Caddenin iki yanında gezinti yolları ve dükkânlar vardır. Bunların da yakınında Hamamlar, Agora ve Tiyatro gibi kamu yapıları bulunur. Bu yapıların tarihinin İ.Ö. I. ve II. yüzyıla kadar uzandığı ileri sürülmektedir. Kent merkezi ile 70 m. yükseklikteki plato üzerine kurulmuş olan yerleşim yeri arasında su kanalları vardır.
Phaselis Antik Kenti ile ilgili kısa kısa bilgiler;
🌿 Doğa-Tarih-Kültür açısından büyük bir birikime sahip olan Phaselis Antik Kenti ayrıca birbirinden güzel üç plaja ev sahipliği yapıyor. Özellikle yaz günlerinde tüm gün güzel vakit geçirebilirsiniz. Sezonda bir hayli kalabalık olduğunu hatta girişte araç kuyruğu olabileceğini şimdiden belirteyim.
🍂 Giriş ücretli (2022 yılı 90 TL)
🍂 Müze kart ile giriş vardır. (Müzekart girişte satılmaktadır 2022 yılı ücreti 60 TL)
🍂 65 yaş üstü kişiler, basın mensupları ve 18 yaşından küçük çocuklardan giriş ücreti alınmıyor.
🍂 Müzekart emekli öğretmenlere 30 TL | İlk kez müze kart alacak olan 18 yaş altına 10 TL
🍂 TL ve kredi kartı ile ödeme alınmakta.
🍂 Duş ve tuvalet mevcut.
🍂 Alışveriş yapabileceğiniz büfesi var.
🍂 Otopark vardır.
🍂 Kamp yapmak ve mangal yapmak yasaktır.
🍂 Piknik yapılabilir.
🍂 Sabah 08:00 ile 19:15 arası her gün açık.
Phaselis Koyuna Nasıl Gidilir?
Tekirova Mahallesi yakınlarındaki Phaselis Antik Kenti, Olimpos Beydağları Milli Parkı’nın sınırları içerisinde yer alıyor. Kemer şehir merkezine yaklaşık 15 km Antalya şehir merkezine ise 60 km mesafededir.
Phaselis Antik kentine toplu taşıma araçları ile gelmeniz durumunda yaklaşık 20 dakikalık yürüyüşün ardından ulaşabilirsiniz ayrıca koylarına tekne turları ile de gelebilirsiniz.
Biri tiyatro karşısında, diğer ikisi güney limana giden ana caddenin sağında olmak üzere üç agora bulunmaktadır. Tiyatronun karşısındaki agoranın içinde bugün Bizans dönemine ait küçük bir bazilikanın kalıntıları yer alır. Şehrin diğer iki önemli kalıntısı ise şehir meydanındaki biri küçük diğeri büyük iki hamam kalıntısıdır. Özellikle küçük hamam kalıntıları Roma Hamamı‘nın ısıtma sistemi hakkında bilgiler verir. Tarihçiler şehrin baş tanrıçasının savaşın ve bilgeliğin tanrıçası Athena olduğunu yazarlar. Henüz bulunmamış Athena Tapınağı ve diğer önemli yapıların bugün ormanla kaplı akropol tepesinde yer aldığı düşünülmektedir.