Orman Yangınları İle Mücadele Yangın Ekoloğu Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu: ”Ağaç dikme seferberliği yanlış”
Türkiye’deki orman yangınlarının ardından ağaç dikme seferberlikleri hız kazanırken yangın ekoloğu ve biyolog Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu, Akdeniz ormanlarının kendini yenileme özelliği olduğunu, bu alanların sürülmesinin ekosisteme zarar vereceğini düşünüyor. Tavşanoğlu, bu yangınların her yıl yaşandığını ancak küresel iklim değişikliğiyle büyüklüğünün arttığını söylerken nedenlerine dair de açıklamalarda bulundu
”Akdeniz ormanları kendini yenileyebiliyor”
Kızılçam, tohumlarını yangından korumak için kozalaklarını yıllarca kapalı tutan bir ağaç türü. Yangından sonra birkaç hafta içinde bu kozalaklar açılıyor, tohumlar besin ve mineralce zenginleşmiş olan yanmış toprağa ulaşıyor. Bu tohumlar da yedi-sekiz ay sonra genç fideler olarak karşımıza çıkıyor. Yani Akdeniz ormanları, kendilerini yenileyebilme özelliğine sahip.
Yangın sonrası yöntemler arasında bugün yapılabilecek doğru yöntemlerin olduğunu söyleyen Tavşanoğlu, şu örneği verdi: “Yanan ağaçları keserek dalları yere serebilir ve bu sayede erozyonu da önleyebilirsiniz. Çünkü bunu yaparsanız topraktaki erezyonu da engelliyorsunuz. Sonrasında illa destek vermek istiyorsanız, kızılçam tohumu ekebilirsiniz. Böylelikle bu alanı sürmediğiniz için diğer türlerle ağaçların birlikte büyümesini, ekosistemin yenilenmesini sağlayabilirsiniz. Bir miktar tohum desteğiyle bu alanlar yeniden orman haline büründürülebilir.”
Yangın neden çıkıyor?
“Burası maden alanı değil, böyle sürerek restore edemezsiniz” diyen Tavşanoğlu, sabotaj iddialarını da spekülatif buluyor: “Kanıt olmadan, ‘Otel yapılacak’, ‘Teröristler yaktı’ gibi şeyler söyleniyor. Çoğu zaman da böyle olmadığı anlaşılıyor. Bu kadar organize bir saldırı garip, mümkün değil. Şu anki sıcak hava dalgasına baktığımızda sadece Türkiye’de değil Suriye’de, Sicilya’da, Yunanistan’da da yangınları görüyoruz. Aşırı kuraklığın yol açtığı bir sonuç. Evet, yangınların çoğu insan kaynaklı çıkıyor. Çünkü bu bölgelerde turizmden kaynaklı o kadar çok insan var ki. Yangın riski çok fazla. 50 yangın çıkmış, bir tanesi bu sebeple de çıkmış olabilir veya birisi oraya otel yapabileceğini de düşünüyordur. Olabilir ama bu geneli açıklamakta çok ütopik kalıyor.”
Yangın sayısı sürekli artıyor. İklim değişikliğiyle birlikte bu yangınların büyüklükleri de artıyor. Tavşanoğlu da bundan sonra daha büyük yangınların olabileceğini, daha fazla can kaybı yaşanabileceğini, buna karşı önlemler alınması gerektiğini söylüyor: “Üç sene önce Yunanistan’da 100’ün üzerinde insan öldü. Kaçış rotası planlanmamıştı. Marmaris’te Turunç da öyle bir yer. Tek bir yolu var. Yangın oraya gitse ne yaparlardı bu insanlar bilmiyorum. 20. yüzyıldaki politikalarla bugünü planlayamayız. Bir sonraki hafta yine sıcaklıklar artacak. 45-50 dereceye gelecek deniyor. Acilen önlem almamız gerekiyor.”